Kemuliaan Makanan

assalamualaikum..

harini nak cerita pasal makanan. sebab saya buka mata fikir makanan, sebelum tidur ingat makanan. kawan2 semua tau saya memang kuat makan.

makan, makanan dan manusia memang takkan dapat dipisahkan. tengok instagram gambar makanan, tengok fb gambar orang tengah makan. sehari  tanpa gambar makanan tak sah.

tak apalah, takde masalah. saya pun kadang2 buat tabiat macam tu. cuma…

saya sedih tahap melampau bila dengar orang komplen tentang makanan. kenapa, tak boleh ke? boleh, kalau sampai tahap mengancam kesihatan secara terang dan langsung. contohnya bila makanan tu dah basi atau ada kotoran lain macam telur langau. ni biasa jumpa pada ayam goreng, ikan goreng atau masakan kering.

kalau setakat rasa yang tak best – masin sangat, tawar, manis melekit, pedas meletup, kuah cair, bla bla bla… moleknya kita diamkan saja. kalau nak cakap pun, tak kira dengan partner makan atau tukang masak tu biarlah pelan2, baik2. jangan. jangan. jangan kutuk, maki hamun, hina atau lempar makanan tu.

bagi sayalah. semua makanan yang halal di sisi allah swt adalah mulia. saya cukup cukup takut nak berkata yang tak elok tentang makanan yang ada depan saya, selagi boleh telan, bagi saya semua dah perfect. makanan pun makhluk allah swt. fungsi makanan dan tujuan asal kita makan adalah untuk membolehkan kita beribadat. kalau takde tenaga, badan tak sihat, tentu nak berdiri pun tak mampu.

di negara yang bertuah ini kita mewah dengan makanan. boleh pilih2. boleh bagi rating sedap tak sedap berapa bintang. tapi bagi sebahagian insan di luar sana? bagi makanan kita yang dah basi pun agaknya mereka sejuta kali syukur.

sedih kan.. saya selalu bayangkan saya di tempat mereka. anak2 saya… ye bab makan saya memilih jugak. ikan tak makan, ayam masak lembik tak minat, nasi lembik tak suka. tak suka macam mana sekalipun, jangan sampai tahap menghina. dengan bahasa dan tindakan yang kasar. tak berkenan, tak menepati standard citarasa, diam-diam saja. simpan dalam hati. senyum.

lauk ni ok lahhh… biasa2 je. itula ayat paling tak sopan untuk komplen makanan.

junkfood? jajan?  sebagai parents yang hantar anak2 ke taska, kerap mereka dapat habuan jajan yang ibubapa budak2 lain bagi pada waktu istimewa tertentu seperti harijadi. bagi ibubapa yang terlampau health conscious, mungkin amalan macam ni menimbulkan kemarahan. berdasarkan pengalaman, ada kenalan yang tanpa ragu2 kutip semua jajan dari beg anak, terus buang dalam tong sampah.

sekali sekala bagi saya tak ada salahnya. mungkin ada ibu bapa yang belum betul2 arif keburukan dan bahaya jajan pada kanak2. tapi niat mereka baik dan berharap itu semua dapat menggembirakan si kecil mengikut kadar yang termampu.

walau apapun, nak sumbat semua jajan yang diberi dalam tong sampah dengan alasan arghhh nanti anak2 aku tak sihat, dapat penyakit macam2, cepat mati, bahaya ni, kanser, buah pinggang bla bla bla… saya tak sampai hati. sebab ia tetap makanan. saya akan hargai walau macam mana sekalipun. macam dikatakan tadi, sekali sekala, bukan hari2. selebihnya tawakkal. kalau hari2 lainlah, saya sendiri pun akan pergi bincang baik2 dengan pihak taska.

jadi, tak usah lagilah kita cakap yang tak elok, yang tak best tentang makanan ye. sebaliknya kita hargai dan hormati. sebenarnya makanan juga perlu dimuliakan, barulah kita akan nikmati keberkatannya. insya allah 🙂

Advertisements

About sitiaisyah83

Smart and witty. Outgoing, very chatty. Lively, energetic. Adaptable but needs to express herself. Argumentative and outspoken. Likes change. Versatile. Busy, sometimes nervous and tense. Gossips. May seem superficial or inconsistent, but is only changeable. Beautiful physically and mentally.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s