satu

happy birthday nurul iman…

cepat betul masa berlalu. rasa baru sangat melalui pengalaman pertama memangku bayi sendiri. rupanya dah setahun. dah besar tinggi pun dia. sekarang mama nak pangku pun dah tak muat tangan. mesti terkeluar kaki dia. badan pun makin bulat.  akal pun makin panjang.

bila dok diam2, perhatikan dia, terfikir rupanya iman mmg so special. mama sengaja nak besarkan dia in my own style. sebolehnya she’ll be treated like an adult. iman tak pernah dibelikan baby cot. balik je dari hospital, terus tidur sekatil dgn mama, papa. sampai la ni. tu sebab dia manja tersangat2. everytime dia nak mama DAN papa duduk teman dia main2 . kalau ada yang cuba nak keluar dari bilik… siap la. alarm akan menjerit.

iman tak pernah diberi makan nestum. dari dia 6 bulan, mama sedaya-upaya buat sendiri makanan segar utk bekalkan dia. puri buah, puri sayur, bubur nasi campur sayur. anything, asalkan fresh and healthy. taaapi ade jugak. kadang2 mama bagi iman makan aiskrim, fries, burger, ayam goreng kfc. ish sungguh tak patut digalakkan. nanti obes pulak then macam2 penyakit yg tak diingini datang. nauzubillah.

iman tak pernah hisap pacifier. zaman mama kecik2 dulu panggil puting. opah pernah try ajar dia. tapi sorilah, mmg kene reject memanjang. iman kata: ape ni? tak bijak la hisap puting. macam budak2. buat malu je. (gitu le agaknya, mama agak2 je).

fakta lain yg menarik tentang iman, dia tak pernah tidur dalam swing. orang kampung mama cakap buaian. ramai sedara mara yg jeles dgn bakat  iman yg mampu tidur di mana saja, tak kira apa keadaan tanpa buaian at all. since dia lahir mama dah biasakan dia tidur macam org dewasa. no need swing swing lah. byk cengkadak je. takkan dlm kereta pun nk swing swing jgk. ada dgr cerita member punya member. tepi highway boleh berenti kejap gantung buaian dkt pokok sbb nk tidurkan anak. adoi kesian…

itulah beberapa fiil nurul iman (yg baik2 je la. yg tak berapa baik tu biar mama n papa je yg tau ye).

in terms of growth development, iman dah pandai berjalan even less then 10 steps. tapi kira mmg dah pandailah. cuma kekadang dia tak rajin sgt. kalau mood berjalan dtg, dia sndiri akn practice. mama n papa langsung tak pernah push. everything done on herself. iman pun sangat mahir mem babai orang. cakap je dkt dia: bye bye iman… tgh tidor pun dia akn lambai2 tangan dgn mata tertutup.

ade lagi satu. iman pantang nampak budak2. dari baby hinggalah yg umor around 12 years old. mesti menjerit2 excited nak ajak budak2 tu bermain. kalau dgn baby, mmg terserlah sifat2 ke kakakkannya. berpuluh2 kali dia mencium mane2 baby yg ada depan mata. sampai basah la pipi baby tu terkena air liur dia. hihih.

iman nak adik ye??? hehe, nanti la dulu ye kakak iman. mama n papa belum puas nak bermanja dgn iman sorang. tunggula, at least sampai mama habis misi 6 bulan nanti.

so sempena hari ulangtahun kelahiran iman yang pertama ni, mama ucapkan selamat hari lahir. doa mama tak pernah putus mengiringi setiap denyutan nadimu. mama sayang iman. papa sayang iman. sebab kami tau, nurul iman anak yang terbaik, terbijak, terpandai dan tercomel. maafkan mama syg, sbb tak ada sambutan, party besar2. tapi mama tetap akn berusaha beri yg terbaik utk kehidupan iman. cuma satu pesan mama, jgn pernah sekalipun iman lupa bersyukur atas rezeki dan secebis kesenangan yg allah pinjamkan pada kita sekeluarga.

-SATU-

Advertisements

About sitiaisyah83

Smart and witty. Outgoing, very chatty. Lively, energetic. Adaptable but needs to express herself. Argumentative and outspoken. Likes change. Versatile. Busy, sometimes nervous and tense. Gossips. May seem superficial or inconsistent, but is only changeable. Beautiful physically and mentally.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to satu

  1. yaniefiena says:

    tahniah iman…dah setahun pun..kejap je masa berlalu..rase mcm dok tgk lg mama iman yg single..(masa aunty mula2 msk sini dulu)…rupe2nye anak dara dia dh pandai jalan pun…aishah..jom kite SAMA2 igt..jgnlah kite abaikan amanah ALLAH ni sampai bile2…kite jagalah dorg sebaik mungkin..insyaallah kemanisan dia kite kecapi nanti….AMIN.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s