Seolah-Olah Bukan Milik Ku

Pagi semalam saya beratur depan ATM machine nak draw duit. Saya cuba perhatikan wajah tiap orang yang baru selesai urusan di machine itu. Rata2 akan membelek slip baki akaun. Kebanyakannya mesti nampak macam tak bersemangat. Ada yang nampak blur, ada yang berkerut dahi, ada yang macam tak puas hati, macam sedih pun ada.

Sedar tak sedar sampai pun giliran saya. Muka saya pulak macam mana lepas draw duit? Macam takde perasaan kot. Atau paling tidak senyum sorang2. Walaupun pastinya baki akaun akan menyusut. Seronok ke macam tu? Mesti la tidak…

Sambil berjalan saya berfikir, bila dapat duit  pasti akan di ‘channel’ kepada pihak lain. Shopping complex lah, restoran, gerai makan, peniaga di pasar dan… banyak lagilah (a neverending list). Rasanya seolah2 semua duit yang ada dalam dunia ni bukan milik siapa2.

Orang tua2 selalu pesan. Duit dan harta makin dicari makin tak cukup. Sebaliknya kalau ilmu, makin dikumpul, makin bertambah hasilnya. Tapi kalau saya ada duit berjuta sekalipun, nak buat apa bilamana saya sudah meninggalkan dunia ni?

Teringat ceramah seorang ustaz yang kelakar giler. Tajuknya: hidup sederhana, hati senang. Menarik kan bunyinya?

Advertisements

About sitiaisyah83

Smart and witty. Outgoing, very chatty. Lively, energetic. Adaptable but needs to express herself. Argumentative and outspoken. Likes change. Versatile. Busy, sometimes nervous and tense. Gossips. May seem superficial or inconsistent, but is only changeable. Beautiful physically and mentally.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Seolah-Olah Bukan Milik Ku

  1. Adli says:

    ni mesti claim baru masuk riban2 nih

  2. sitiaisyah83 says:

    macam tau2 je ye… ngehehe.

  3. yaniefiena says:

    aisyah..betul3x!! seolah2 kite bekerja n hasilnye adalah utk disalurkan ke tmpt lain…sedih sgt kalau tgk baki akaun dari hari ke hari..huhuhuhu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s