Power

zaman student dulu cikgu saya ajar definisi kuasa = amaun kerja yg dilakukan atau amaun tenaga yg dipindahkan dalam satu tempoh masa. itulah definisi kuasa yg saya pegang sampai saat ini. secara teknikal memang betullah.

tp kalau tanya orang management mestilah jawapnya kuasa = keupayaan atau kebolehan utk mempengaruhi dan mengawal tindak-tanduk individu atau pihak lain. tak salah… memang betul definisi secara philosophy tu.

basically i agree with both scopes of definition. but… the problem comes when i’m trying to combine both of them. bagi saya seseorang manusia masing2 layak dpt kuasa. semua org boleh mempengaruhi tindak-tanduk org lain. itu mudah.

tetapi… dari istilah sains, adakah semua org layak memegang kuasa jika kerja yg dilakukan atau tenaga yg dipidahkan dlm satu tempoh masa bersamaan dgn kosong? contohnya di sini. power = 0 J/ 5 s = 0.

in other words, jgn berangan pukul canang soal kuasa yg ada dlm tangan kita kalau takde satu habuk faedah atau manfaat pun yg kita sumbangkan pd org lain. ambik cermin, tengok muka sendiri. malulah sikit. hebat sgt ke kita nak bising2 soal kuasa yg diberikan pd kita. padahal tak secebis mana pun kalau nk dibanding dgn kuasa Allah Taala.

sekadar pandangan saya dan… seperti biasa, pesanan unofficial sponsor: lu pikir la sendiri

Advertisements

About sitiaisyah83

Smart and witty. Outgoing, very chatty. Lively, energetic. Adaptable but needs to express herself. Argumentative and outspoken. Likes change. Versatile. Busy, sometimes nervous and tense. Gossips. May seem superficial or inconsistent, but is only changeable. Beautiful physically and mentally.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Power

  1. intan says:

    hehehe.. aku sokong pendapat ko ni. Tp, pada sape yg ko hangin sgt ni?… “buih man” ke?… hehehe…

  2. sitiaisyah83 says:

    terima kasih le puan intan. jawapannye… lu pikir la sendri… hahahahahah.

  3. etomyam says:

    ha ha ha..steady…..apa sangatlah ‘power’ yg ada tu….x der sape heran pun……just to share yesterday’s lecture on HRD Leadeship, theories and practices…..your current so called ‘boss’ wasn’t fit in any managerial’s categories they ever had in management book. ha ha ha

  4. sitiaisyah83 says:

    dia kan spesis yg spesial. lain dari yg lain. ape lagi… leh wat new case study tu. leh come out with new theory ke, dpt nobel prize nnt. keskeskes…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s