Pekerja

Perkara rutin yang saya buat di pejabat sebagai seorang PEKERJA:

Jawab phone call

Kadang-kadang rasa aneh bila bercakap dengan orang yang tak dikenali. Syukur kalau si pemanggil tu seorang yang bersopan dan berbudi bahasa. Kalau dapat call dari makhluk-makhluk yang tak berapa cukup ajar tu Tuhan saja tau betapa terbakarnya hati saya. Tapi apa boleh buat, sebab kena ikut pekeliling pasal tatacara jawab call. Kena berpura-pura sopan padahal dah buat muka bengang. Kalau tak puas hati lagi, pas letak aje phone mesti kuar perkataan *%&@#! Hohoho.

Call individu berkenaan asking for additional information

Ini pun saya tak suka sebab orang yang mintak kita buat something untuk diorang tapi dia sendiri tak tahu apa sebenarnya yang diorang nak. Hish tak faham betul.

‘Dengar’ meeting

Saya dibayar gaji untuk meminjamkan telinga mendengar ‘borak-borak in a formal way’ or so called meeting. Selalunya saya tak terlibat untuk join the borak-borak or sembang-sembang. Pegi semata-mata untuk MENDENGAR.

Type kertas cadangan, surat, memo

Yang ni saya suka jugaklah. Tapi best bile buat yang tak urgent. Leh buat secara santai and have ample time to perfectly check the spelling. Bila kena buat secara ad hoc tu, waaa my brain is shrinking la!

Sign surat, memo

Yang ini bergantung pada keadaan dan taraf dokumen tu. Kalau saya layak sign, saya kenalah sign. Sape kata signature artis je yang faymes?

Entertain tetamu (samada yang diundang atau yang tak diundang)

Yang ini paaaaaaaaaaling saya bennnnnnnnciiiiii. Part tetamu yang tak diundang tu. Dahla banyak songeh, mengada-ngada, takde budi bahasa, kadang-kadang sampai tahap memalukan/ menghina tuan rumah pulak. Padahal dia tu datang nak mintak tolong dari kita. Tak kiralah awak tu datin ke, dato’ ke, datu ke (gelaran yang tak diiktiraf pun sebab dapat dari kerajaan Mindanao), datin seri(gala) ke…

P/S: Umpatan di atas hanya untuk certain tetamu yang perangai dia ‘cam bagus’ je.

Advertisements

About sitiaisyah83

Smart and witty. Outgoing, very chatty. Lively, energetic. Adaptable but needs to express herself. Argumentative and outspoken. Likes change. Versatile. Busy, sometimes nervous and tense. Gossips. May seem superficial or inconsistent, but is only changeable. Beautiful physically and mentally.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s