keseronokan menjadi student uia

jun 2001 – oktober 2002  IIUM matriculation centre, pj :: november 2002 – november 2006 IIUM main campus, gombak. itulah zaman saya. rasanya kekawan yg satu batch musti ingat lagi keunikan menjadi warga iium.

<zaman matric pj> 

  1. cara address kawan2, lecturers, staffs – BROTHER for male, SISTER for female, MADAM for female lecturer, SIR for male lecturer 
  2. nama class venue yang agak pelik – smawp, central spine, annex                                    
  3. nama main hall yang tak akan luput dlm ingatan tempat mengambil exam setiap sem, briefing dan byk lagi – al malik faisal hall (aka AMF)
  4. taaruf week yang horrible – sepuluh hari berjemur tengah padang, kene lari berdua2, nasyid lagu sesegar, pakai baju batik dgn kain putih setiap hari, kene jerkah dgn fasilitator yang hmmm indescribable
  5. cafe2 yang quite ok lah – B cafe, U cafe, aika cafe
  6. residential college yang dikatakan berhantu – khadijah (kononnya bekas hospital), abu bakar (katanya ada pontianak berterbangan)
  7. pasar malam seksyen 17 every tuesday – mmg best giler byk choice makanan
  8. seksyen 14 – port paling dekat kalau nk outing, ada cold storage, mcD
  9. metrobus no. 12 – senior ajar kalau nk g KL naik bas ni, cara nak ingat senang je, bas no. 12, tambang RM1.20
  10. pak guard yang psycho dekat main gate – slalu je nak cari kesalahan student especially bab dress code sisters
  11. german – port makan celah lorong bangunan dekat seksyen 17, kalau tgh makan ada tikus melintas bawah meja tu kira biasalah, tak tau mane dapat nama tempat yang international abis nih tapi mkanan kt situ agak menariklah jugak

<main camp gombak>

  1. port makan outside campus – kdai air gelas besar dkt kubur (memang betul2 depan tanah perkuburan islam beb), simpang
  2. ong tai kim (OTK) – padahal nama tempat ni plaza idaman (kalau tak silap la) tp pengaruh nama pasaraya OTK tu mmg lagi hebat
  3. jusco alpha angle (JJ) – port budak2 uia nk beli stok mkanan, toiletries, nk ‘ngedate’ dan byk lagi, pendek kata klau pegi je tempat ni confirm akn jumpa muka2 uia
  4. pasar malam dkt BMI – tapi tak sehebat pasar malam 17 la
  5. convest hill – tempat beli makanan tiap kali convo tp punyela jauh nk pegi
  6. cafe HS – kt sini byk pilihan makanan
  7. kedai fotostat dkt masjid – ada dua kedai tp time nk exam je mak aih gerenti dua2 sesak sebab student berasak-asak copy soklan exam, notes kawan
  8. cultural activity centre (CAC) – ada foyer, main hall, banquet, tempat ni mcm2 aktiviti boleh dibuat (convo, quality day, ambik exam, PC fair, dinner, kenduri kawin pun ada!)
  9. sungai depan bank – inilah antara sungai yang mengalir dlm uia gombak warna dia jd mcm teh tarik bila time hujan pastu ada byk giler ikan dkt permukaan air kadang2 naik geli bila tgk
  10. kedai pakcik tudung bawah tangga HS – selain pakcik tudung ada orang jual/ repair kasut, jual baju, buah jambu, keropok tp pakcik tudung tu mmg faymes lah kt situ esp di kalangan sisters

itulah antara kenangan yang saya kumpul sepanjang berada di uia may b ada yang tertinggal tp itulah antara yang significant. apepun mmg best lah rasanya. muah2 sayang uia.

Advertisements

About sitiaisyah83

Smart and witty. Outgoing, very chatty. Lively, energetic. Adaptable but needs to express herself. Argumentative and outspoken. Likes change. Versatile. Busy, sometimes nervous and tense. Gossips. May seem superficial or inconsistent, but is only changeable. Beautiful physically and mentally.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to keseronokan menjadi student uia

  1. nazri nawi says:

    Hmm..mmg menarik menjadi warga UIAM ni. tapi dlm byk2 knangan kat gombak tu, xkan takde kenangan dgn kwn2 esp di kulliyyah engin & dept biotech kot (class, FYP)..hehe.

  2. sitiaisyah83 says:

    bile cakap bab kngan time lab session/ FYP ni cam tau je ape bendenye. of coz xleh lupe memori LAMINAR FLOW tu sehingga membuatkn daku merasa naik ambulans UIA. hohoho.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s