sengal betul

semalam saya attend satu meetg. dlm kertas tulis start 9.00 pagi. tp sbenarnya start lewat stengah jam. then pengerusi berucap almost one hour. mse tu sy dh konpius, ni ceramah ke, taklimat ke, kulliyyah subuh ke, meetg ke hape?

dijadualkan ada 3 presentations. puan pertama yg present tu went through everything clearly. sy bg dia rating 3.5/5. dia nye slack adalah sbb exceeding time limit. tp bkn salah dia. salah pengerusi sbb asik nk mencelah je pastu siap bercerita semua tempat2 yg dia pnah melawat around the globe nih. adeke patut?

presentation kedua oleh seorang encik. it was the worst! sy bagi 2/5 je. bygkn slides dia ada 72 smuanya. heyyy what the heck??? plz lah. mase zaman stadi dulu tak diajar ke cmane nk wat presentation slide yg simple and concise? lecturer pn x larat nk dgr presentation panjang berjela. mengarut je diorg ni. cubela straight to the point, tak perlu nk merepek2 benda yg tak penting tu. hempeh. nama aje XXXXX berhad, konon hebat dan gah.

jam dah pukul 1 ptg. bayangkan dari pukul 9.30 pg meetg pekebenda nih? presentation ketiga (terakhir) dimulakan. juga disampaikan oleh seorang encik. tp sebelum tu ada sesi pertukaran ahli mesyuarat. ada yg sesi pagi td dh mula beredar sy je yg malang sbb dua2 sesi dijemput dan tiba2 je bilik tu dipenuhi oleh makhluk2 dari suku kaum mereka dengan begitu ramainya. eh yg korang dtg present tp bwk 1 kampung tu pesal? buat sesak bilik meetg je. kalau presentation tu efficient effective xpe. ini mcm crap! 

presentation yg last ni sy bg 2.5/5 je. dr awal lagi dh nmpak motif diorg. tak lain tak bukan nk pulun duit kerajaan. sy berani potong jari kalau kata diorg buat xde unsur2 kepentingan peribadi. tau sgt perangai researcher2 ni. pandai songlap duit, manipulate sana sini yg penting dapat beli equipment lengkap lagi canggih bagi nmpak lagi gah. kesian tgk pihak2 yang tak tau ape2 ni kne tipu dgn org2 agensi teknikal yg kononnya reliable tu. 

presentation terakhir ni bosan tahap tenuk. bercakap mcm nak tak nak je. kalau nk sembang berdua g dok kt cafe je la xyah susah2 panggil org meetg. buang masa btul. tunjuk plak slide yg melalut2 tah kemana2. ape la diorg ni, nk kata tak pandai tp katanya hebat bkn main. ada master, phd bagai. but in reality….. hmmm dh xtau nk kata apa.

pengerusi kata dia kena break the meetg at 2pm sbb ada hal. then dia akn sambung. WHAT THE ****? ingat sehari suntuk sy nk bertapa kt tempat tu ke? baik sy tukar kementrian je terus. mmg sy emo btul smlm. mulai saat itu sy cukup nyampah, anti dgn XXXXX berhad. sorila sy tak respek korang suma. tau apa sy buat? masa break kul 2 tu sy trus chow msuk keta n drove away. tak sanggup nk teruskn di situ. crazy!

moral of the story:

please make sure u know how to deliver a very good presentation in terms of the time management, slides preparation and ur voice tone.

pengerusi mesyuarat mestilah tegas dan tak blh tersasar dari tujuan utama agenda mesyuarat.

that’s the way how u can gain respect from the poeple around u.

Advertisements

About sitiaisyah83

Smart and witty. Outgoing, very chatty. Lively, energetic. Adaptable but needs to express herself. Argumentative and outspoken. Likes change. Versatile. Busy, sometimes nervous and tense. Gossips. May seem superficial or inconsistent, but is only changeable. Beautiful physically and mentally.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to sengal betul

  1. nazri nawi says:

    Tragis betul dengar kisah ni. Apa nak buat, kita keje dalam jabatan kerajaan ni cmtu lah, tmbah plk dgn pihak2 yang nak ambik kesempatan. tp alhamdulillah, wlupun kitorg di uia ni pun government, at least meeting msh effective & efficient, i mean klu lama pun sbb ada byk agenda lah. Biasalah klu stakat 9.30 smpai 12.30 tu, skali sbulan.

    Hrp tetap tabah. Fighting!!

  2. sitiaisyah83 says:

    hmmm terimas nazri atas simpatimu itu. mmg ginilah caranya dok dlm dunia admin. ohoho.

  3. illi says:

    mmg dahsyat lah eycah…sabar je lah ye…tak pernah aku tgk ko komplen2 cmni..eycah salunye lebih cool..hehhe..ni mmg dh xleh tahan ek..by the way, ko dpt kn balasan email drp aku..senyap je..aku takut tak sampai…^_^

  4. ibnularaby says:

    Hehehe.. Puan Aisyah.. Menarik sungguh citer ko nih.. boleh aku pakai tak utk ceramah aku esok.. huhu.. Aku nk kena bagi taklimat pasal Pengucapan Awam kat Pengawas Sekolah. Boleh ek.. Huhu..

  5. Aisyah says:

    wahaha. silakanlah tun abdul muiz. saya amat mengalu2kannya.

  6. ibnularaby says:

    Dah dilaksanakan dengan jayanya… Tercengang budak2 tu dengar citer ko nih… hehhe.. Terkejut beruk gak la tgk muka diorang bila dngar pengerusi majlis berucap sejam.. heheh..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s